Смяна на пелени
- Смяна на пелени

Toggle view

Продуктите на Mustela

Toggle view

Съветите на Mustela

 

Вашето бебе се нуждае от смяна на пелени 7 или 8 пъти дневно. Неговите малки и нежни задни части може лесно да се възпалят от влагата и контакта с урината и изпражненията, както и от триенето на пелената. Ето защо при всяка смяна трябва да полагате специални грижи за тях. Запознайте се с нашите съвети как да предпазите уязвимата кожа на седалището!
 

- Предварително подгответе всичко, от което ще се нуждаете върху плота за преповиване: пелени, тампони памук, почистващ продукт, защитен крем при смяна на пелените.
 

- Сменяйте пелените на детето веднага щом е мокро или при всяко наакване, за предпочитане малко след хранене. Пелените на новородените трябва да се сменят по-често, защото те отделят урина и изпражнения по-често от по-големите деца.

- Изберете еднократни пелени с размер, отговарящ най-добре на теглото на детето Ви, тъй като малката пелена предизвиква дразнещо триене и не предпазва така добре от изтичане на течност.
 

- За да смените пелената, поставете бебето върху чиста хавлиена кърпа. Разтворете пелената, с който е в момента, избършете дупето с предната му част, сгънете го и го изхвърлете.
 

- Почистете дупето на бебето с почистващ флуид без изплакване, тоалетно мляко или плътни мокри кърпички, преди да поставите новата пелена. Ако предпочитате, може да използвате също измиващ гел или много мазен сапун, които ще изплакнете с вода.
 

- Тоалетът на задните части трябва да се прави отгоре на долу, от по-чистото към по-мръсното, за да не се разнасят нечистотиите напред. Ако бебето е момиченце, почиствайте в посока от вулвата (външните гънки на срамните устни, а после и по средата) към дупето. При момченцата първо почистете пениса, тестисите и около тях, а след това дупето.
 

- Подсушете добре гънките, за да избегнете подсичане вследствие на продължително овлажняване, или когато е възможно, оставете кожата да изсъхне на въздух.
 

- Отворете новата пелена и поставете бебето по средата, така че краищата му да са на нивото на пъпа. Ако Вашето бебе е момченце, преди да затворите пелената, нагласете пениса с върха надолу, за да избегнете изтичането на урина.
 

- Не чакайте дупето на бебето да се зачерви, за да вземете мерки – при всяка смяна го намазвайте превантивно със защитен крем или нанасяйте талк на цинкова основа.

- В случай на зачервявания на дупето, оставете го непокрито за възможно най-дълго време и използвайте подходящ козметичен продукт.
 

- И накрай, докато сменяте пелените, никога не се отдалечавайте плота за преповиване, тъй като бебето може много бързо да падне!