Раздразнени зони

Приключенията на бебешката кожа

Нека помогнем на бебешката кожа да се успокои в ежедневните ѝ приключения!

 

Приключенията на бебешката кожа

 

Можем да напишем ода за приключенията в първите дни (и години!) на бебето. И за всичко, което преживяваме с него. Любопитството и непрестанните открития – от смукането на палеца, през сграбчването на плюшеното мече и грубите дрешки, лошите плочки на пода... всичко това може да се претвори в множество малки ранички и одрасквания, които дразнят мъничето. Причината бебешката кожа да е толкова нежна и податлива на раздразнения е, че тя все още не е напълно развита (въпреки че клетъчният ѝ потенциал, а именно богатството от кожни стволови клетки е в своя максимум при раждането) и не е разгърнала пълните свойства на защитните си сили и функции.

 

Всякакви малки и големи разранявания като изпръхнали от студа бузки, ухапвания от насекоми, зачервявания под пелените или в кожните гънки и т.н. е редно да бъдат подобаващо обгрижени, за да се избегне бъдещо раздразване на участъка или развитие на инфекция. 

 

Нужно е цялото Ви внимание да бъде фокусирано върху мъничето. И независимо колко време отделяте, за да сте неотлъчно до него, то неминуемо ще се случват... всякакви приключения. Приключения ЗА и ПО кожата. Затова ето няколко съвета...

 

Предпазване от раздразнения по кожата

 

• Погрижете се за кожата на бебчето по време на и след банята. Внимателно хидратирайте лицето и тялото на мъничето след всяко къпане, използвайки продукти, специално разработени за деликатната бебешка и детска кожа. Добре е продуктите да са подбрани внимателно според типа кожа на Вашето дете (нормална, суха, чувствителна или атопична).

• Ако ще излизате на разходка в студено време, не забравяйте да нанесете подходящ подхранващ и хидратиращ крем върху бузките и ръчичките на бебето – всички части, които ще бъдат изложени на студ и вятър.

 

Чао, чао! …зачервявания, драскотини и ранички по кожата!

 

• Ако забележите ухапвания/ драскотини/ ожулвания, незабавно ги почистете и дезинфекцирайте внимателно.

• Почистете наранената бебешка кожа с продукт, който не съдържа сапун и няма да я изсуши допълнително и внимателно подсушете след това.

• След като е била наранена, кожата на бебчето Ви има нужда да се възстанови, да бъде успокоена и изчистена: за целта нанесете специален възстановяващ крем, който да помогне оптимално бързото задействане на механизмите за самовъзстановяване и оздравяване на кожата.

 

Коментирайте статията

ИЗПРАЩАНЕ