Масажът на бебето

Правилните движения

Масажът се различава от милването. Вашето докосване трябва да бъде топло и нежно, но същевременно твърдо, да създава натиск, който стимулира и успокоява. Можете да удължите сеанса до 30 минути, ако виждате, че бебето изпитва удоволствие. Въпреки това то може да не реагира първите няколко пъти. В такъв случай спрете след няколко минути и предложете нов масаж на следващия ден или няколко дни по-късно.

Можете да си служите със следните движения, за да масажирате бебето си:
 

  • Започнете с лек масаж на раменете, като тръгнете от врата и слизате по ръцете, без да забравяте дланите и пръстите.
  • След това с длани масажирайте гърдите и корема, като описвате кръгове по посока на часовниковата стрелка. Поставете ръка на гърдите на бебето и я придвижвайте леко надолу, след това направете същото с другата ръка. Не притискайте. Тежестта на ръцете Ви е достатъчна.
  • Вземете в ръка стъпалото на бебето и с другата ръка масажирайте от прасеца към бедрото, и след това към ханша.
  • Поставете стъпалото между ръцете си и масажирайте нежно от пръстите на крака до петата. Върнете се обратно към пръстите и ги масажирайте един по един, а след това ги издърпайте нежно всички заедно нагоре.
  • Масажирайте ръцете с нежни кръгови движения, като започнете от средата на дланта, след това издърпайте леко пръстите един по един.


 

Коментирайте статията

ИЗПРАЩАНЕ